ODKORKUJ ŚWIĘTA: JAKIE WINO DO KARPIA I NIE TYLKO? Czyli zasady łączenia jedzenia z winem

Bezpłatny live webinar 5 grudnia 18:00

Prowadzenie: Szymon Milonas, sommelier, edukator wina, prowadzący kursy WSET i Wine Scholar Guild

  1. Wprowadzenie do świątecznego wine pairingu
    – Dlaczego warto dobierać wino do potraw i jak odpowiednio podkreślić smak świątecznych dań.
    – Jakie są podstawowe zasady łączenia smaków potraw i wina?
  2. Dobór wina do świątecznych posiłków: od Wigilii po Boże Narodzenie
    – Jakie wina pasują do tradycyjnych potraw wigilijnych oraz do bardziej wykwintnych dań bożonarodzeniowych?
    – Zasady łączenia różnych rodzajów win podczas posiłku – czy zaczynać od białego i kiedy można wrócić do niego po czerwonym?
  3. Wina do świątecznych deserów
    – Jakie wina podkreślają smak deserów z orzechami, czekoladą i suszonymi owocami?
    – Słodkie i wzmacniane wina – jak i kiedy je podać?
  4. Elementy winnego savoir-vivre przy świątecznym stole
    – Czy powinniśmy wymieniać kieliszki po każdym winie?
    – Jaki kieliszek do jakiego rodzaju wina?
    – Wskazówki dotyczące serwowania wina w elegancki sposób
  5. Praktyczne porady: ile wina kupić na święta?
    – Planowanie ilości wina na większe spotkania rodzinne
    – Jak dobrać ilość wina do liczby osób, rodzajów potraw i planowanej liczby kieliszków