ODKORKUJ ŚWIĘTA: JAKIE WINO DO KARPIA I NIE TYLKO? Czyli zasady łączenia jedzenia z winem
Bezpłatny live webinar 5 grudnia 18:00
Prowadzenie: Szymon Milonas, sommelier, edukator wina, prowadzący kursy WSET i Wine Scholar Guild
- Wprowadzenie do świątecznego wine pairingu
– Dlaczego warto dobierać wino do potraw i jak odpowiednio podkreślić smak świątecznych dań.
– Jakie są podstawowe zasady łączenia smaków potraw i wina? - Dobór wina do świątecznych posiłków: od Wigilii po Boże Narodzenie
– Jakie wina pasują do tradycyjnych potraw wigilijnych oraz do bardziej wykwintnych dań bożonarodzeniowych?
– Zasady łączenia różnych rodzajów win podczas posiłku – czy zaczynać od białego i kiedy można wrócić do niego po czerwonym? - Wina do świątecznych deserów
– Jakie wina podkreślają smak deserów z orzechami, czekoladą i suszonymi owocami?
– Słodkie i wzmacniane wina – jak i kiedy je podać? - Elementy winnego savoir-vivre przy świątecznym stole
– Czy powinniśmy wymieniać kieliszki po każdym winie?
– Jaki kieliszek do jakiego rodzaju wina?
– Wskazówki dotyczące serwowania wina w elegancki sposób - Praktyczne porady: ile wina kupić na święta?
– Planowanie ilości wina na większe spotkania rodzinne
– Jak dobrać ilość wina do liczby osób, rodzajów potraw i planowanej liczby kieliszków